SkyStef's blog

SkyStef's blog

Over deze blog

Deze blog is het nederlandstalig verlengstuk van skystef.be
In de categorie "weerberichten" zullen al mijn weerpraatjes worden gearchiveerd.
Bij "weersverschijnselen" zullen af en toe wat interessante weerdagen (al dan niet opgeklopt in de media) kritisch worden geanalyseerd.

Weersverwachting 25-29/11/2006

WeerberichtenPosted by skystef 2006-11-24 17:37:32
Algemene update vrijdag 24/11 om 1730 uur, volgende dinsdag 28/11.


Synoptische analyse & evolutie: op het 500 hPa vlak blijven we de ganse periode in de (zeer) zachte opwaartse tak van een langgolvige trog vertoeven. Deze ligt over het Atlantisch gebied, de as ervan, in eerste instantie ten westen van het V.K. met zuidelijk extentie ten westen van Spanje, trekt traag naar het oosten. Het trekt tussen zondag en maandag al relaxerend via onze omgeving verder naar het noordoosten. Gelieerd warmtefront trekt tussen vrijdagnacht en zaterdagochtend doorheen Benelux, het golvend koufront blijft zaterdag, zondag en zelfs maandag in een quasi meridionale stroming wat trappelen over onze omgeving, maar begint tegelijk ook af te brokken door invloed van een rug over het continent. Deze rug zou in staat moeten zijn om het in onze regio tussen zondag en dinsdag (overwegend) droog te houden. Ondertussen staat dan alweer een nieuwe langgolvige trog over het Atlantisch gebied klaar om (even) het heft in handen te nemen. Het gelieerde frontale systeem zal de Benelux ergens tussen dinsdag en woensdag passeren.

Op korte termijn is het even uitkijken naar het windveld dat ons zaterdagochtend en voormiddag gaat passeren. Op 850 hPa komt tijdelijk zelf bijna 70KT te staan, dat is enorm veel wind, maar aangezien de atmosfeer stabiel van opbouw is hoeven we aan de grond zulke rukwinden zeker niet te verwachten (weinig uitwisseling tussen bovenlucht en grond). Vooral voor het noordwesten van het land zal het dus meestal gaan om windstoten in orde 30-40KT (gewone windstoten), met misschien een lokale uitschieter tot 45KT en dat laatste zou dan een zware windstoot zijn.

De temperatuur op 850 hPa: zaterdag 7°C, zondag 3°C, maandag 8°C, dinsdag 7°C, woensdag 1°C. Dit seizoen mogen we er gemiddeld een graad of 8°C bijtellen om aan de Tmax te geraken. De spreiding op het diagram toont echter aan dat advectie van een bepaalde luchtsoort in de onderste luchtlagen een even belangrijke rol speelt, zodat de regel van T850 hPa niet altijd opgaat. Met het seizoensgemiddelde van 8°C in het achterhoofd, blijft het met een ZW stroming hoe dan ook de ganse periode (zeer) zacht.

Onweerskansen:

Nihil.

Sneeuwkansen:smiley

Als we de ensembles van GFS erbij nemen, is er tot begin december en allicht zelfs tot en met Sinterklaasdag van winterweer geen spoor te bekennen. De wat koudere tendens hierachter blijft, gezien de zeer lange termijn, zuiver speculatief en dat kan dus regelmatig nog wel wijzigen in dit zowel in positieve of negatieve zin.


Weersvoorspelling:

Zaterdag: na ochtendlijke regen, een wisselende hoeveelheid bewolking met lokaal (vooral over het westen) wat buiige neerslag. Tmax Vlaanderen alweer recordzacht met waarden rond 16°C, uitschieters zijn zelfs mogelijk tot 18°C. Net voor onze kust komt er tijdelijk een windkracht 8 te staan, aan kust zelf wordt dat windkracht 6 à 7, binnenland 5 à 6.

Zondag: mogelijke tijdelijk nog wat lichte (mot)regen over de oostelijke helft, nadien zoals elders droog met stilaan opklaringen. Tmax Vlaanderen rond 13°C.

Maandag: zonnige perioden. Tmax Vlaanderen rond 14°C.

Dinsdag: begint met zonnige perioden, later op de dag vanuit het westen toenemende bewolking, nadien gevolgd door regen. Tmax Vlaanderen rond 14°C.

Woensdag: na mogelijk nog wat regen in de ochtend (over oosten), opklaringen vanuit het westen. Tmax Vlaanderen rond 12°C.

  • Comments(0)//blog.skystef.be/#post6