SkyStef's blog

SkyStef's blog

Over deze blog

Deze blog is het nederlandstalig verlengstuk van skystef.be
In de categorie "weerberichten" zullen al mijn weerpraatjes worden gearchiveerd.
Bij "weersverschijnselen" zullen af en toe wat interessante weerdagen (al dan niet opgeklopt in de media) kritisch worden geanalyseerd.

Weersverwachting 22-26/11/2006

WeerberichtenPosted by skystef 2006-11-22 00:48:19
Algemene update dinsdag 21/11 om 2000 uur, volgende vrijdag 24/11.


Synoptische analyse & evolutie: op het 500 hPa vlak zien we in eerste instantie een licht meanderend zonaal patroon, vanaf de tweede helft van de week gaat een nieuwe trog over de Atlantische Oceaan diep uitzakken waardoor de stroming krimpt en we voor de zoveelste keer deze herfst een opstuw krijgen van zeer zachte lucht. Een eerste stuk van die trog trekt tussen woensdag en donderdag al relaxerend naar het noordoosten. Het bijhorende frontale systeem spoelt rond die periode ook doorheen ons land, doortocht lijkt vrij traag te zijn zodat we wellicht een groot deel van donderdag hiermee te maken zullen hebben. Een tweede stuk van die trog trekt op zaterdag al relaxerend naar het noordoosten, met aan de grond wederom een frontaal systeem dat doorheen onze regio trekt. Door het uitzakken van die trog ontstaat er vanaf vrijdag een rug over het continent. Bijhorend grondhoog ligt ergens over het Balkangebied, maar mogelijk reikt vanaf zondag/maandag zijn invloed ver genoeg om het ook over de Lage Landen een tijdje droog te houden. Dat is uiteraard nog erg ver, we komen er dus vrijdag op terug. Van sommige dingen zijn we zeker: de volgende 4 dagen staan in het teken van herfstweer met soms veel regen en wind. Een ander vaststaand feit is dat er van winterweer in onze omgeving tot begin december geen sprake is. In tegendeel, vanaf donderdag gaan de weergoden nog eens alles uit de kast halen om recordwaarden uit te bus te laten rollen.

De temperatuur op 850 hPa: woensdag -1°C, donderdag 7°C, vrijdag 4°C, zaterdag 4°C, zondag 2°C. Dit seizoen mogen we er gemiddeld een graad of 8°C bijtellen om aan de Tmax te geraken. De spreiding op het diagram toont echter aan dat advectie van een bepaalde luchtsoort in de onderste luchtlagen een even belangrijke rol speelt, zodat de regel van T850 hPa niet altijd opgaat. Met het seizoensgemiddelde van 8°C in het achterhoofd, blijft het met een ZW stroming hoe dan ook de ganse periode (zeer) zacht.

Onweerskansen:

Op 500 hPa likt de -27°C isotherm een paar keer het westen van België. Dat gebeurd vanaf de nacht van donderdag op vrijdag en dit t/m zondag. Met een aflandige stroming lijkt het weinig waarschijnlijk dat de meest intense buien (met een mogelijke onweersklap) die zich over de zee gaan ontwikkelen tot het westen van ons land zouden doordringen. Kans op onweer wordt dan ook (voorlopig) op nihil ingeschat.

Sneeuwkansen:

Nihil


Weersvoorspelling:

Woensdag: na opklaringen komt er vanaf late namiddag of avond vanuit het westen een nieuw regengebied opzetten. Tmax Vlaanderen rond 9°C.

Donderdag: trage doortocht van een actieve regenzone, 's namiddags over het westen opklaringen Tmax Vlaanderen rond 13°C.

Vrijdag: in eerste instantie wissellende bewolking en droog, later in de namiddag alweer verse regen vanuit het zuiden. Tmax Vlaanderen rond 12°C.

Zaterdag: doortocht van een regenzone, nadien opklaringen. Tmax Vlaanderen rond 16°C, lokaal pieken tot 18°C mogelijk !!! Net voor onze kust komt er tijdelijk een windkracht 8 te staan, aan kust zelf wordt dat windkracht 6 à 7, binnenland 5 à 6.

Zondag: kleine kans op een lokale bui, meeste regio's houden het waarschijnlijk droog. Tmax Vlaanderen rond 14°C.

Op donderdag en zaterdag vrij winderig met rukwinden meest begrepen tussen de 50 à 70 km/u.

  • Comments(0)//blog.skystef.be/#post5