SkyStef's blog

SkyStef's blog

Over deze blog

Deze blog is het nederlandstalig verlengstuk van skystef.be
In de categorie "weerberichten" zullen al mijn weerpraatjes worden gearchiveerd.
Bij "weersverschijnselen" zullen af en toe wat interessante weerdagen (al dan niet opgeklopt in de media) kritisch worden geanalyseerd.

Weersverwachting 18-22/11/2006

WeerberichtenPosted by skystef 2006-11-17 19:04:30

Algemene update vrijdag 17/11 om 1900 uur, volgende dinsdag 21/11.


Synoptische analyse & evolutie: op het 500 hPa is de motor nog altijd een langgolvige trog over de Atlantische Oceaan welke traag opschuift naar het oosten en af en toe wat nieuwe impulsen ontwikkeld naar het zuiden toe. Gelieerd zullen er dan ook af en toe wat actieve storingen doorheen ons land trekken. Tussen vrijdag en zaterdag relaxeert een stuk van die trog via onze omgeving naar het noordoosten. Het gelieerde secundaire koufront (voorheen buienlijn) trekt tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag doorheen onze regio met hierachter wat CAA en aldus wat onstabiliteit, maar deze effecten enkel over het westen van België. Op zondag schijnt er overdag een klein ondiep laagje vanuit het zuidwesten dwars doorheen onze omgeving te trekken: als dat klopt (timing en locatie blijft bij zulke situaties altijd beetje onder voorbehoud) zal het in plaats van droog weer met mooie opklaringen eerder een kletsnatte bedoening worden. Op maandag komt er vanuit het zuidwesten al snel een klassiek frontaal systeem opzetten: een warmtefront gevolgd door een koufront zodat we ook dan niet zonder paraplu naar buiten kunnen trekken. Hierachter opnieuw enige CAA met wat onstabiliteit. De cyclonale kromming is de komende dagen echt overheersend zodat we gerust van erg wisselvallig weer mogen spreken. Aan de grond komt het isobaren patroon soms vrij dicht bij elkaar te liggen, zodat er met momenten veel wind staat: de bomen gaan er dus stilaan wat kaler uitzien, in feite zoals het hoort. Herfst ten top dus en eigenlijk niets te vroeg want elk seizoen heeft zijn charmes. Midden van de week schijnt zich zelfs een zonaal patroon in te stellen met dus nog meer maritiem vochtig & zacht weer op komst: als we de 15 daagse ensembles van GFS mogen geloven lijkt er van een winters intermezzo tot begin december absoluut geen sprake te zijn. Toch maar afwachten.

De temperatuur op 850 hPa: zaterdag -1°C, zondag -1°C, maandag 5°C, dinsdag 1°C, woensdag -1°C. Dit seizoen mogen we er gemiddeld een graad of 8°C bijtellen om aan de Tmax te geraken. De spreiding op het diagram toont echter aan dat advectie van een bepaalde luchtsoort in de onderste luchtlagen een even belangrijke rol speelt, zodat de regel van T850 hPa niet altijd opgaat. Met het seizoensgemiddelde van 8 à 9°C in het achterhoofd, blijft het met een ZW stroming hoe dan ook de ganse periode (wat) te zacht.

Onweerskansen:

De koudere lucht op 500 hPa heeft beetje vertraging opgelopen. De isotherm van -27°C zou pas vanaf zaterdagnamiddag onze kust kunnen aaien. Met een zeewater van rond 14°C, valt een donderklap in de eventuele buien niet uit te sluiten. De mesomodellen laten inderdaad (vanaf de voormiddag) een langgerekte buienlijn in het Kanaal ontstaan, met uitlopers tot aan onze kust. Niet opkijken als daar inderdaad een donderslag te horen is, meeste kans hierop in namiddag. Vanaf dinsdag schijnt de echt koudere (postfrontale) lucht zich net ten noorden van België op te houden. De -27°C zou ergens afdalen tot (midden) Nederland, zodat er daar dan ook kansje is op een donderklap (vooral in gebieden langs de grote wateren).

Addendum opgesteld maandag 20/11 om 1300 uur.

Uiteindelijk gaat de koude lucht op dinsdag dan toch wat zuidelijker uitkomen dan eerder berekent. Vanaf de dinsdag late voormiddag komt op 500 hPa vanuit het NW de -27°C isotherm binnen, in de namiddag komt deze over de westelijke helft van België zelfs even uit op -31°C. De Tmax zou in Vlaanderen uitkomen op 8 à 9°C, in het westen (langs de kust) op zo'n 10°C. Met zulke koude temperaturen in bovenlucht kan de verschilregel van 40°C gehaald worden met in Vlaanderen dus ook kans op een lokale donderslag en dit dan vooral over de westelijke helft.

Stand van zaken dinsdag 21/11 om 1300 uur.

Deze middag is er een buienlijn doorheen het land geschoven. De mesomodellen laten voor namiddag weinig tot geen buien meer vallen in Vlaanderen. Ergens logisch want we liggen opnieuw in schaduw van Engeland. Meeste kans op een bui langs de oostkust. Vanaf late namiddag of avond zou er over het zuiden (de Ardennen) toch nog een buienlijn voorbij trekken. Is geassocieerd met een hoogtetrog met T500 hPa van -31°C welke van NW naar ZO koerst. Of het tot onweer komt? Voor Vlaanderen worden er dus op korte termijn nauwelijks buien berekent, kans lijkt aldus kwasie nihil. Nu mocht er toch een zware tevoorschijn komen (modellen zijn ook niet onfeilbaar) kan het theoretisch want met Tmax van rond 9°C kan de verschilregel van 40°C gehaald worden. Over de Ardennen is het vrij koud, met een temperatuur rond 6°C wordt de verschilregel van 40°C niet gehaald. Kans op een onweer lijkt daar dan ook uitermate klein, echter toch ook weer niet onmogelijk, want PVA van die hoogtetrog + orografie zou een handje helpen. Nu, het gaat hoe dan ook om niet meer dan een (theoretische) "klap" onweer, zeker geen zware toestanden. Een ander aspect van die koude bovenlucht die dwars door België trekt is dat de dikte 1000-500 hPa vanavond richting 531 dam gaat, dat valt in de categorie om (theoretisch) vaste neerslag (sneeuw) te geven over Hoog België. Als we de betere indicator 1000-850 hPa nemen zien we dat er onderaan nog vrij zachte lucht zit, die dikte komt namelijk uit op 131,3 dam. Dat geeft zelfs over de hoogste toppen <10% kans op sneeuw, m.a.w. verwaarloosbaar klein dus. Als er al iets "winters" valt zal het eerder korrelhagel / kleine hagel zijn.

Sneeuwkansen: smiley

Blijft erg simpel: nihil


Weersvoorspelling:

Zaterdag: wegtrekkende regen in het oosten, nadien zonnige perioden, met langs de kust toch ook enkele buien. Tmax Vlaanderen rond 10°C.

Zondag: doortocht van een actieve regenzone. Tmax Vlaanderen rond 9°C.

Maandag: doortocht van een nieuwe actieve regenzone. Tmax Vlaanderen rond 9°C.

Dinsdag & woensdag: blijvend wisselvallig, naast wat zon ook enkele buien of perioden met regen. Tmax Vlaanderen rond 10°C.

Gans de periode vrij winderig met op sommige momenten rukwinden meest begrepen tussen de 50 à 70 km/u.

  • Comments(0)//blog.skystef.be/#post4