SkyStef's blog

SkyStef's blog

Over deze blog

Deze blog is het nederlandstalig verlengstuk van skystef.be
In de categorie "weerberichten" zullen al mijn weerpraatjes worden gearchiveerd.
Bij "weersverschijnselen" zullen af en toe wat interessante weerdagen (al dan niet opgeklopt in de media) kritisch worden geanalyseerd.

Weersverwachting 15-19/11/2006

WeerberichtenPosted by skystef 2006-11-14 22:24:58

Algemene update dinsdag 14/11 om 1700 uur, volgende vrijdag 17/11.


Synoptische analyse & evolutie: op het 500 hPa is het sturend systeem een langgolvige trog over de Atlantische Oceaan. Tot en met donderdag diept die wat uit waardoor de stroming over onze omgeving verder naar zuidelijke richtingen kantelt met dus volop WAA. Op vrijdag relaxeert een stuk van die trog via onze omgeving naar het noordoosten. Het gelieerde koufront trekt ergens tussen donderdagavond en vrijdagmorgen doorheen onze regio met hierachter enige CAA en aldus wat onstabiliteit. Koud wordt het zeker niet, eerder een overgang van zeer zacht naar gewoon zacht weer en dat komt omdat de trog over de Atlantische Oceaan vanuit Groenland gevoed wordt met nieuwe koude impulsen en opnieuw wat uitzakt naar het zuiden. Heeft als effect dat de stroming over onze omgeving onverminderd uit zuidwestelijke richtingen blijft komen. Vermits vanaf donderdagavond de cyclonale kromming overheerst is er van een langere periode met droog weer voorlopig ook geen sprake: vrij wisselvallig maar af en toe toch ook met wat drogere momenten.

De temperatuur op 850 hPa: woensdag 8°C, donderdag 8°C, vrijdag 2°C, zaterdag -1°C, zondag 3°C. Dit seizoen mogen we er gemiddeld een graad of 8°C bijtellen om aan de Tmax te geraken. De spreiding van http://www.skystef.be/images/Mini/TMAX-T850.jpg toont echter aan dat advectie van een bepaalde luchtsoort in de onderste luchtlagen een even belangrijke rol speelt, zodat de regel van T850 hPa niet altijd opgaat. Met het seizoensgemiddelde van 9°C in het achterhoofd, blijft het met een ZW stroming hoe dan ook de ganse periode een (flink) stuk te zacht.

Onweerskansen: smiley

Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend neemt de T500 hPa over de Noordzee (in relaxerende trog) een duikje tot -27°C. Met zeewater van 14,5°C zou theoretisch een donderklap kunnen trigeren, mogelijk tot tegen onze kust reikend. Het relaxerend karakter laat al vermoeden dat het niet al teveel gaat voorstellen.

Sneeuwkansen: smiley

De wintergrens wordt op het Europese continent richting poolcirkel teruggedrongen zodat we ons de komende 10 dagen niet teveel illusies meer moeten maken. Winterliefhebbers moeten naar IJsland trekken, daar doen zich de komende 7 dagen wat interessante situaties voor, maar voor de gewone Belg is dit uiteraard de ver-van-men-bed-show. Het heeft één voordeel: we hoeven de kachel niet teveel aan te steken, goed voor onze portemonnaie en ultiem gezien zou men zelfs kunnen denken dat het goed is voor het milieu. Dat laatste Is uiteraard relatief, want in de regio's waar het nu wat kouder is wordt er meer gestookt, zodat mondiaal gezien het netto effect altijd nihil is.


Weersvoorspelling:

Woensdag: begint met veel bewolking en mogelijk nog een spat regen, nadien stilaan wat opklaringen vanuit het zuiden. Tmax Vlaanderen rond 14°C.

Donderdag: begint vrij zonnig, later op dag over het westen toenemende bewolking gevolgd door regen, 's avonds doortrekkend naar de rest van het land. Tmax Vlaanderen rond 16°C.

Vrijdag t/m zondag: wisselvallig: naast wat zon ook af en toe wat regen of een bui. Beste dag allicht de zondag, mogelijk houden we het dan geheel droog met flinke zonnige perioden. Tmax Vlaanderen rond 13°C.

  • Comments(0)//blog.skystef.be/#post3