SkyStef's blog

SkyStef's blog

Over deze blog

Deze blog is het nederlandstalig verlengstuk van skystef.be
In de categorie "weerberichten" zullen al mijn weerpraatjes worden gearchiveerd.
Bij "weersverschijnselen" zullen af en toe wat interessante weerdagen (al dan niet opgeklopt in de media) kritisch worden geanalyseerd.

Weersverwachting 11-15/11/2006

WeerberichtenPosted by skystef 2006-11-10 22:24:02
Algemene update vrijdag 10/11 om 2100 uur, volgende dinsdag 14/11.


Synoptische analyse & evolutie: we komen de volgende dagen wat dichter bij de barokliene zone te liggen, de jet ligt dan ook niet veraf en het weer komt dus in een hogere versnelling terecht. Voor de winterliefhebber blijft het voorlopig nog altijd huilen met de pet op, niet erg want het beste kruit kan beter nog minstens een maand bewaard worden. Eerst is er de invloed van een uitzakkende langgolvige trog die van IJsland naar het oosten van Europa trekt. Het gelieerd koufront trekt op zaterdag doorheen het land. Aan de kust komen ze al al snel in postfrontale lucht, over het zuidoosten blijft het front even slepen. De kromming is lichtjes cyclonaal, stroming is WNW en in dit seizoen speelt de schaduw van het V.K. al een vrij belangrijke rol, met andere woorden weinig tot geen buien. Wellicht zit er op de as van de langgolvige trog, die tussen zaterdagavond en zondagochtend passeert, wat meer onstabiliteit met dus een verhoogde kans op enkele lokale buien. Op zondag nog altijd de cyclonale invloed van de wegtrekkende langgolvige trog maar in de strakke WNW stroming komen al snel de voorlopers van een warmtefront opzetten. Kortom de buienactiviteit is dus eerder beperkt, (ondiepe onstabiliteit tot maximaal 3 km). Vervolgens komt op maandag het warmtefront door: deze is gelieerd aan een langgolvige trog die gaat uitzakken over de Atlantische Oceaan en zeer langzaam opschuift naar het oosten. Die uitzakking is wel vrij intens zodat over onze omgeving de stroming verder gaat krimpen met dus WAA als gevolg. De rug, als reactie op de trog, blijft wat hangen over zuidelijk Europa zodat we daar weinig geniet van zullen hebben. Aan de noordflank van deze rug schuift een trein van (rand)storingen over onze omgeving. Het koufront van de naderende trog zou pas tegen het eind van de week kunnen doorkomen, dus op het thermisch "dipje" van zondag na zou het minstens tot het volgend weekend zacht blijven.

De temperatuur op 850 hPa: zaterdag 4°C, zondag -4°C, maandag 6°C, dinsdag 7°C, woensdag 7°C. Dit seizoen mogen we er gemiddeld een graad of 8°C bijtellen om aan de Tmax te geraken. Met het seizoensgemiddelde van 10°C in het achterhoofd schommelen we op een vrij "normale" zondag na, steeds boven dit gemiddelde.

Onweerskansen:

Nihil

Sneeuwkansen:

In de postfrontale lucht (van zondag) wordt de dikte tussen 1000/500 hPa minimaal 534 dam berekent, en dan nog enkel over het oosten van België. Voor Hoog België ligt de grens voor regen/smeltende sneeuw ergens tussen 534-528 dam. In dit geval is het dus op het randje voor een kans op winterse neerslag. Als we de dikte 1000-850 hPa nemen (betere indicator) komen we zondagochtend op minimaal 131,0 dam. Op een hoogte van 700m en met een luchtdruk van 1015 hPa geeft dat dan <10% op winterse neerslag. Met andere woorden, zelfs op de Hoge Venen stelt het allemaal erg weinig voor. Tijdens de nieuwe werkweek is er al helemaal geen spoor van winter te bekennen.


Weersvoorspelling:

Zaterdag: eerste deel doortocht van een regenzone, later opklaringen vanuit het westen en overwegend droog. Tmax rond 13°C.

Zondag: wisselende bewolking met kans op een buitje. Tmax rond 10°C.

Maandag t/m woensdag: meestal veel bewolking en af en toe wat (mot)regen. Tmax rond 14°C.

  • Comments(1)//blog.skystef.be/#post2