SkyStef's blog

SkyStef's blog

Over deze blog

Deze blog is het nederlandstalig verlengstuk van skystef.be
In de categorie "weerberichten" zullen al mijn weerpraatjes worden gearchiveerd.
Bij "weersverschijnselen" zullen af en toe wat interessante weerdagen (al dan niet opgeklopt in de media) kritisch worden geanalyseerd.

Weersverwachting 07-12/11/2006

WeerberichtenPosted by skystef 2006-11-09 00:51:40
Algemene update dinsdag 07/11 om 1930 uur, volgende vrijdag 10/11.


Synoptische analyse & evolutie: op het 500 hPa vlak stappen we de komende dagen van de ene rug over naar een andere. Tussen beiden, op woensdagavond en donderdagochtend, tijdelijk de cyclonale invloed van een langgolvige trog welke via het V.K. naar het oosten van Europa afzakt. Bijhorend gelieerd koufront zal ergens op woensdagavond voorbijtrekken. Ervoor de invloed van de oude rug met nog steeds erg veel vocht in de onderste lagen. Op woensdag zou het (ochtend)grijs zich erg lang kunnen handhaven, de mesomodellen voorzien in de prefrontale lucht nergens opklaringen van betekenis. Het front zelf is niet echt actief: met maximaal één à twee liter is het eigenlijk al beklonken. Postfrontaal komt er weer fikse CAA opzetten, zodat net achter het koufront een lokaal buitje mogelijk is. Maar op nadering van de rug komt er al snel in alle niveaus een anticyclonale kromming tot stand en de subsidentie inversie onderdrukt ook alle verdere onstabiliteit. Blijft dan nog het klassieke probleem van mogelijk vochtophoping net onder die inversie: vooral vrijdag is mist en stratus wederom niet ver weg. Op vrijdag is de stroming aan de grond nog wat maritiem met dus aanvoer van veel vocht, op zaterdag schuift het grondhoog door naar het continent met iets drogere continentale luchtstromingen. De mistkansen zouden dan ook significant kleiner moeten worden. Tijdens het weekend is uitkijken naar de ontwikkeling van een langgolvige trog over Scandinavië, afzwaaiend naar het oosten van Europa. Bijhorend koufront zou ons in de loop van zaterdag moeten bereiken, met hierachter opnieuw flinke CAA. Een nieuwe rug die over het V.K ontwikkelt zou zijn invloed (voorlopig) nog niet echt laten gelden zodat er op zondag met die koude bovenlucht nog wel een lokale bui kan inzitten.

De temperatuur op 850 hPa: woensdag 6°C, donderdag -3°C, vrijdag -3°C, zaterdag 5°C, zondag -3°C. Dit seizoen mogen we er gemiddeld een graad of 9°C bijtellen om aan de Tmax te geraken. Bij maritieme luchtstromingen wat meer, bij meer continentale aanvoer wat minder. Met het seizoensgemiddelde van 10°C in het achterhoofd schommelen we tijdens deze periode iets boven deze waarde, tenminste als mist en of stratus geen spelbederf zijn want dan komt die temperatuur uiteraard wat lager uit.

Onweerskansen:

Nihil

Sneeuwkansen:

De dikte 1000/500 hPa zou in de postfrontale lucht van donderdag uitkomen op minimaal 537 dam, dus geen gevaar voor winterse neerslag, zelfs niet op de Hoge Venen. In de postfrontale lucht van zondag wordt dikte tussen diezelfde niveaus ook niet kleiner dan 537 dam berekent zodat we bovenstaande conclusie moeten herhalen. Die berekening van zondag is natuurlijk nog erg ver weg, misschien kan dat nog wel in gunstige zin veranderen, vrijdag dus een verdere evaluatie.


Weersvoorspelling:

Woensdag: overwegend grijs, 's avonds doortocht van een zwakke regenzone.

Donderdag: opklaringen.

Vrijdag: na (hardnekkig) ochtendgrijs, enkele zonnige perioden.

Zaterdag: kleine kans op ochtendgrijs. Na mogelijk enkele opklaringen, doortocht van een regenzone.

Zondag: wisselende bewolking met naast zon ook kans op een lokale bui.

Tmax Vlaanderen schommelt tussen 10-12°C. Bij brede nachtelijke opklaringen blijft plaatselijke grondvorst mogelijk.

  • Comments(2)//blog.skystef.be/#post1